Jag gav mig på ett bröd som heter fullkornslimpa med havregryn. Jag har tyvärr inte fullkornsmjäl hemma så jag bytte ut det mot grahamsmjöl.
Ska testa det till frukost idag men det ser gott ut!
Recept:
4 dl fullkornsmjöl (grahamsmjöl)
2½ dl vetemjöl, spara lite till utbakningen
1 påse torrjäst
1 tsk salt
2½ dl ljummen lättmjölk, 45 grader.
Till formen:
1 msk olja
Till toppingen:
½ msk havregryn
Blanda mjöl, torrjäst och salt i en bunke. Gör en grop i mitten och häll i mjölken. Arbeta ihop degen tills den är slät och elastisk, tilsätt lite vatten om det behövs.
Låt jäsa under duk i ca 1 timme - tills dubbelstorlek. (jag hade den på jäsning i 1 tim och 10 min.)
Pensla en brödform med olja och sätt ugnen på 200 garder. Knåda degen och forma den till en limpa. Lägg den i brödformen och låt jäsa utterligare 1 timme under duk.
Pensla med vatten och strö havregrynen över. Grädda i ca 30 min eller tills den är gyllenebrun. Stjälp upp brödet och låt svalna på ett galler.
Jag märkte att den "vanliga" brödformen som du hittar på tex IKEA är för stor men det fungerar ändå.
Hej! Jag har lagt till din fina blogg bland mina länkar nu. Spana gärna in gruppen vi har på Facebook för alla Bak- och matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ) Det är bara att begära att gå med.
SvaraRaderaKram, Lisa
Tack! :-)
SvaraRadera